Roller Coaster

Publicerat   2014-03-16 17:17:38,  Film, Serie & Musik Lite På Djupet Vardagligt
Hade kalas med familjen igår och det var mycket trevligt, även om min rygg-axlar-nacke höll på att ta död på mig!
Fick fin fina saker, duschtvål och bodylotion i doft av persika/päron, nagellack, en liten godisbukett för ett rådhusbröllop (?, haha), fin fint armband med döskallar (som såg ut som aliendöskallar), brödrost, vispskålar, salladsslunga, durkslag och lite andra små bra saker till hemmet. 

Vi åt god mat, pastasallad med grillade drumsticks. Efterrätt Marängsviss, mums! Varit sugen på det så länge, åt det senast när jag kanske var 5 år. 
Linn och Meja gjorde sig ännu sötare än vanligt och vandrade ut i trädgården och plockade fina små vårblommor till mig som dom sen gav mig med stora kramar! ♥

Så nu har jag firat in mitt 27 år med ett kalas. Har ju inte haft kalas dom senaste 2 åren jag har fyllt år, så det var ju trevligt att ha det, att O R K A ha det.

En sak som slog mig idag, är hur mycket livet går som en Bergodal bana. Man får hela tiden ducka, titta åt både höger och vänster, och saker och ting kanske inte bli som man tror. Ena stunden går det upp upp upp, sen ner i racerfart. Men det är väl så hela tiden och det är kanske nu jag inser att det inte går att göra något åt det. Bara gilla läget och ta saker som det kommer, för rätt som det är så går det upp upp upp igen. 

Pratade med en kär person härrom dagen och hon sa något i stil med "Vi som är sjuka kanske är dom lyckligt lottade ändå, för vi ser glaset halv fullt och ser dom små guldkornen i vardagen och klagar inte på lilla minsta som vad det är för väder, lite förkyldningar osv" och jag kan inget annat än att hålla med. 
Jag har sagt det innan, och säger det igen. Det är något speciellt med 2014 och detta kommer bli mitt kanonår. Jag har insett att jag inte är mina sjukdomar och dom ska inte få stoppa mig, jag kanske inte kan övervinna dom, men jag tänker då fan inte låta dom övervinna mig! :)

Happy Birthday

Publicerat   2014-03-06 18:18:58,  Lite På Djupet Vardagligt
Konstig, nu är jag 27 år. Det ser så gammalt ut i skrift, det låter så gammalt och jag hade förväntat mig mer av mitt liv vid 27 års ålder. Men nu känner jag mer, äsch. 27 år är väl inget. Beror väl helt på vad man gör med det och hur man beter sig. Nu för tiden är ju faktiskt inte 27 år så gammalt, man räknas fortfarande som ung och har hela livet framför sig. 
Visst, hade jag (som jag trodde när jag var barn/tonåring) bott i villa, varit gift med kanske 2-3 barn och hela det där svensson-livet, då hade jag kanske känt mig som 27 år låter. Men nu är ju inte mitt liv så och jag själv känner att jag förlorat många år pga dåliga relationer och mina sjukdomar, så vi säger istället att jag är 24 år, haha!

Jag har flera gånger under månadens gång blivit påmind om att den 5 mars fyller jag år. Mitt minne alltså!
I tisdags kväll när mamma skulle gå och lägga sig frågade hon mig om jag ville bli väckt på morgonen innan hon stack till jobbet. Jag fattade inte varför hon skulle väcka mig och då fick hon påminna mig igen "Hanna, du fyller ju år imorgon". Men jag ville inte bli väckt, haha.
På kvällen fick jag bestämma vad vi skulle äta och det fick bli lite Kina-mat, Nasi Goren. Hur gott! Sen fick jag lite presenter också.
  • Ett par Urbanears Plattan med mic, i färgen Indigo (skitsnygga och bra!)
  • En stor smideslampa som jag dreglade över när vi var på Eko sist.
  • Ett stekjärn i medium storlek, ska köpa stort och litet sen med.
  • En smörgåsgrill.
Fick det jag önskade mig, bra saker till flytten och lite (hörlurarna) till bara mig själv. Fler saker att kryssa av på listan!

Ska ha kalas den 15 mars med resten av familjen och det ska för en gång skull bli kul. Har ju inte haft kalas på några år då jag inte alls känt för det, men detta året är annorlunda av många anledningar. 
Och detta året kommer bli en stor förändring, inte bara för mig utan i stort sett hela familjen. Berättar mer när det är tillfälle för det, men jag ser mycket fram i mot det och känner redan att 2014 kommer bli det bästa året.
Five Two

Publicerat   2014-03-06 14:10:28,  Hälsa & Träning
Skulle egentligen skrivit detta inlägget i tisdags då det då var exakt en månad sen jag började med 5:2, men jag orkade inte.

När jag började med 5:2 tyckte jag att allt verkade så himla knepigt. Räkna kalorier, vad innehåller vad, vad är gott till vad osv. Det var väldigt jobbigt. Så dom 2 första veckorna var väldigt svåra. Jag hade ingen aning om vad jag stoppade i mig, letade recept på nätet vilket resulterade i dyra varor för att få ihop en enda middag. Det höll inte. Dessutom hade jag inte slutat dricka cola, och kunde till och med slinka in med en cola fastedagen.

Så jag, mamma och pappa for iväg till Rusta och köpte oss en digital köksvåg och en digital personvåg. När vi kom hem vägde jag mig, och då stod vågen på 71 kg, vilket ju kan vara ganska mycket då jag är 164 cm lång och mitt BMI låg på 26,4 vilket är strax över gränsen för övervikt. Så dom 2 första veckorna med fasta hade inte haft någon effekt alls.
Men det var inte bara vågar vi köpte. Vi åkte även inom Eko för lite annat smått och gott, och där köpte vi en Pepsi Max för att se om jag kan dricka det istället för cola. Jag köpte även ett gäng Celcius som jag verkligen vill tipsa om. Alla smakerna är extremt goda, dryckerna är vitamindrycker och innehåller krom som minskar sötsug, innehåller inget socker och det är ingen energidryck, så innehåller inga av dom farliga ämnena heller. Dom har verkligen hjälpt mot mitt sötsug och jag har inte druckit en enda cola sen dess. Och Pepsi Max funkar med bra nu, tyckte eftersmaken var konstig i början, men den känner jag inte av längre.

Så hur gör jag nu då med mina fastedagar? 
Jag börjar dagen, i stort sett alla fastedagar, med två knäckebröd och mager skinka. Har ätit mineralknäcke som har 50 kcal per skiva, och nu äter jag surdegsknäcke som innehåller ca 37 kcal per skiva. Skinkan innehåller ca 90 kcal per 100 gram, så frukosten blir mellan ca 110 - 120 kcal. 
Till middag har jag gjort omelette med spenat och tomat. Kommer inte ihåg hur mycket det innehåller kalorimässigt, men det är inte jätte mycket. Annars tar jag en Varma Koppen med Fin Krisp och mager skinka. Idag tänkte jag ta stekt ägg med kalkonbacon och grön sparris. Så man behöver inte göra det så himla komplicerat som jag gjorde i början.
Finns också olika smoothies man kan göra, men sånt har jag inte orkat ge mig in på ännu, haha.
 
Jag räknade även ut att jag inte ska äta 500 kcal fastedagarna om jag vill gå ner i vikt, utan jag ska äta 25 % av kalorimängden jag ska äta vanliga dagar, vilket blev max 420 kcal. Men jag ligger nästan alltid strax över 300 kcal. 

I tisdags kollade jag igenom mina mått och vägde mig, gjorde en såndär 1 månadskoll och skriver ner mina framsteg.
Vågen stod på 67 kg, midjemåttet har minskat med 8 cm och ett par cm runt om resten av kroppen. Jag blev överlycklig! Tycker det är så häftigt då jag knappt rör på mig och ändå är det ett ganska drastiskt framsteg på 2 veckor (räknar 2 veckor då jag fuskade dom 2 första veckorna och det inte var någon förändring från dag ett).

Så jag kan tipsa om att köpa en digital köksvåg, så man kan väga lilla minsta sak. Skriv ner i matdagbok, det gör jag fastedagarna. Kolla kalorimängden i innehållsförtäckningen på varans paket, annars kolla på Livsmedelsverket. Räkna ut hur mycket du ska få i dig dom vanliga dagarna, sen är det 25 % av det du ska äta max fastedagarna. Problem med läskdrickande eller annat sötsug? Celcius! Ge också lightdryckerna en chans, man vänjer sig. Tror inte jag kan dricka vanlig läsk nu faktiskt, tror det kommer smaka lite konstigt som light gjorde i början.
Och framförallt, gör det inte så komplicerat :).