Five Two

Publicerat   2014-03-06 14:10:28,  Hälsa & Träning
Skulle egentligen skrivit detta inlägget i tisdags då det då var exakt en månad sen jag började med 5:2, men jag orkade inte.

När jag började med 5:2 tyckte jag att allt verkade så himla knepigt. Räkna kalorier, vad innehåller vad, vad är gott till vad osv. Det var väldigt jobbigt. Så dom 2 första veckorna var väldigt svåra. Jag hade ingen aning om vad jag stoppade i mig, letade recept på nätet vilket resulterade i dyra varor för att få ihop en enda middag. Det höll inte. Dessutom hade jag inte slutat dricka cola, och kunde till och med slinka in med en cola fastedagen.

Så jag, mamma och pappa for iväg till Rusta och köpte oss en digital köksvåg och en digital personvåg. När vi kom hem vägde jag mig, och då stod vågen på 71 kg, vilket ju kan vara ganska mycket då jag är 164 cm lång och mitt BMI låg på 26,4 vilket är strax över gränsen för övervikt. Så dom 2 första veckorna med fasta hade inte haft någon effekt alls.
Men det var inte bara vågar vi köpte. Vi åkte även inom Eko för lite annat smått och gott, och där köpte vi en Pepsi Max för att se om jag kan dricka det istället för cola. Jag köpte även ett gäng Celcius som jag verkligen vill tipsa om. Alla smakerna är extremt goda, dryckerna är vitamindrycker och innehåller krom som minskar sötsug, innehåller inget socker och det är ingen energidryck, så innehåller inga av dom farliga ämnena heller. Dom har verkligen hjälpt mot mitt sötsug och jag har inte druckit en enda cola sen dess. Och Pepsi Max funkar med bra nu, tyckte eftersmaken var konstig i början, men den känner jag inte av längre.

Så hur gör jag nu då med mina fastedagar? 
Jag börjar dagen, i stort sett alla fastedagar, med två knäckebröd och mager skinka. Har ätit mineralknäcke som har 50 kcal per skiva, och nu äter jag surdegsknäcke som innehåller ca 37 kcal per skiva. Skinkan innehåller ca 90 kcal per 100 gram, så frukosten blir mellan ca 110 - 120 kcal. 
Till middag har jag gjort omelette med spenat och tomat. Kommer inte ihåg hur mycket det innehåller kalorimässigt, men det är inte jätte mycket. Annars tar jag en Varma Koppen med Fin Krisp och mager skinka. Idag tänkte jag ta stekt ägg med kalkonbacon och grön sparris. Så man behöver inte göra det så himla komplicerat som jag gjorde i början.
Finns också olika smoothies man kan göra, men sånt har jag inte orkat ge mig in på ännu, haha.
 
Jag räknade även ut att jag inte ska äta 500 kcal fastedagarna om jag vill gå ner i vikt, utan jag ska äta 25 % av kalorimängden jag ska äta vanliga dagar, vilket blev max 420 kcal. Men jag ligger nästan alltid strax över 300 kcal. 

I tisdags kollade jag igenom mina mått och vägde mig, gjorde en såndär 1 månadskoll och skriver ner mina framsteg.
Vågen stod på 67 kg, midjemåttet har minskat med 8 cm och ett par cm runt om resten av kroppen. Jag blev överlycklig! Tycker det är så häftigt då jag knappt rör på mig och ändå är det ett ganska drastiskt framsteg på 2 veckor (räknar 2 veckor då jag fuskade dom 2 första veckorna och det inte var någon förändring från dag ett).

Så jag kan tipsa om att köpa en digital köksvåg, så man kan väga lilla minsta sak. Skriv ner i matdagbok, det gör jag fastedagarna. Kolla kalorimängden i innehållsförtäckningen på varans paket, annars kolla på Livsmedelsverket. Räkna ut hur mycket du ska få i dig dom vanliga dagarna, sen är det 25 % av det du ska äta max fastedagarna. Problem med läskdrickande eller annat sötsug? Celcius! Ge också lightdryckerna en chans, man vänjer sig. Tror inte jag kan dricka vanlig läsk nu faktiskt, tror det kommer smaka lite konstigt som light gjorde i början.
Och framförallt, gör det inte så komplicerat :).
Kommentarer
Anonym

nja celsius är en "energidryck". Läs på den så hittar du taurin om jag inte minns helt fel vilket är det dåliga ämnet i red bull. Så drick med måtta om du vill vara snäll för hjärtat :)

Svar: Jo, läste om taurin när jag upptäckte att det fanns i drycken. Googlade och taurin är ett ämne som redan finns i kroppen, så vid överkonsumtion kan det bli farligt! :)
Hanna Georgii

2014-06-17  09:30:35 

  Namn:
Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)


  URL/Bloggadress:


Kommentar:
Trackback